
Är din hunds skål halvtom eller halvfull? Svaret beror helt på din hunds mentalitet. Enligt en studie från University of Sydney kan hundar visa tecken på optimism och pessimism. Detta kan, enligt forskningsansvariga Dr. Melissa Starling, förklara beteenden och underlätta för människans förståelse av vad som pågår inuti deras husdjur.
Innehåll
Experimentet: mjölk vs. vatten
För att utföra experimentet lät Starling och hennes team först hundarna utföra ett test för kognitiv snedvridning (bias), för att undersöka om hunden rankades som optimistiskt eller pessimistiskt lagd. Teamet lärde hundarna att vidröra en särskild punkt som sedan sprutade ut en belöning – antingen vatten eller mjölk. Varje stimuli kombinerades med en särskild ton; en ton för vatten och en annan för mjölk.
”Maskinen spelar en ton och om tonen som spelas signalerar vatten rör hundarna inte punkten, men om det är en mjölksignal vidrör de punkten för att få lite mjölk. Detta kallas en ”Go or No Go”-metodik”, förklarar Starling.
När hundarna lärt sig skillnaden på de två tonerna börjar den riktiga studien. Starling introducerade nya toner som låg mellan de två de redan lärt sig. ”Vad vi vill göra är att ge dem tvetydiga signaler och säga ’den här tonen låter lite som mjölktonen, men är inte helt identisk – hur tolkar du det?’”, förklarar hon. ”Om de tycker att det låter tillräckligt mycket som mjölktonen kommer de att vidröra punkten. Om de uppfattar ljudet som vattentonen kommer de att låta bli”.
Forskningsteamet lyckades härleda om en hund var mer optimist eller pessimist baserat på deras reaktion på de tvetydiga signalerna. ”Det intressanta är när de bestämmer sig för att ljudet låter mer som vatten eller mjölk”, förklarar Starling. Responsen på det här testet verkade variera från hund till hund. Vissa hundar hörde de okategoriserade tonerna och fortsatte vidröra punkten, trots att det sprutades ut vatten, medan andra var alltför upprörda för att fortsätta.
”De optimistiska hundarna fortsatte sträcka sig efter punkten för att försöka, medan de pessimistiska hundarna var mer riskaverta och ville inte chansa. De kunde slicka sig om munnen, titta bort från målet och, i vissa fall, till och med gå och lägga sig i sin korg och tjura istället för att vara med”.
Experimentet påbörjades med 40 hundar och skalades sedan ner till 20 som klarade experimentet. ”Vi förlorade ett par deltagare av olika anledningar”, säger Starling. Vissa hundar tyckte helt enkelt inte om mjölk medan andra inte hade tålamod nog att lära sig skillnaden mellan de två tonerna. Studien gjordes i omgångar, med sex hundar åt gången, i två veckors tid. I slutet av studien noterade teamet att sex hundar var optimister, sex var pessimister och de andra åtta kunde placeras någonstans däremellan.

Miljön påverkar hundens synsätt
Starling fann att hundens personlighet påverkades starkt av dennes bakgrund. Flera av de optimistiska hundarna tillhörde, till exempel, professionella hundtränare. ”Dessa hundar får troligen mycket stimulans hemma med exempelvis klickerträning och positivt förstärkande”, säger Starling. Flera av pessimisterna, å andra sidan, rekryterades från ett program för servicehundar.
Julie Hecht, researcher och doktorand i djurbeteende på the City University of New York, håller med om teorin att hundens synsätt förknippas med den miljö hunden befinner sig i. ”Om du är en hund från en valpfabrik lever du ett rätt uselt liv och uttrycker därför en mer pessimistisk världssyn, men det betyder inte att du är en pessimistisk individ”, menar Hecht. ”Om du flyttar till en ny miljö – en miljö där du lär dig att människor kan förknippas med trygghet och glädje – kan hundens synsätt förändras”.

Pessimistiska vs. optimistiska karaktärsdrag
Trots att Starlings forskningsresultat fortfarande är preliminära kunde hon härleda en beskrivning av de karaktärsdrag hon fann i pessimistiska och optimistiska hundar. Hon satte också ihop några tips till hundägare baserat på hur den här vetskapen kan gagna dem i framtiden:
- Karaktärsdrag för optimistiska hundar: ”Om jag såg en hund som var utåtriktad och intresserad av världen – utforskande och opportunistisk – skulle jag se på den hunden som en optimistisk hund”, förklarar hon. ”Tålamod är också en viktig faktor, eftersom de här hundarna fortsätter att försöka. Detta är bra när du, exempelvis, klickertränar din hund, då hunden kommer att fortsätta att försöka även när den inte belönas med ett klick. Detta betyder dock också att hunden kommer att fortsätta leta efter belöningar och utmaningar när klickern läggs åt sidan”.
- Karaktärsdrag för pessimistiska hundar: ”På andra sidan spektrumet finner vi hundar som är mer riskaverta. De tycker inte om att ta risker, går ogärna för långt bort från sin husse eller matte, kan uppfattas som trött eller slö och det kan krävas en hel del uppmuntran för att få dem att testa nya saker. Detta är saker som förknippas med en pessimistisk hund. Precis som i experimentet kan dessa saker komma fram i hundträningen. Om de inte ofta och kontinuerligt får belöningar och får känna sig duktiga kan de bli lite kränkta och omotiverade”.

Vad kan vi lära oss av detta?
Enligt Starling kan det hjälpa en hundägare i sin relation till hunden att identifiera om hunden är en pessimist eller optimist. Detta då olika karaktärer behöver olika typer av uppmuntran. Om du tror att din hund är riskavert och pessimistisk – ha tålamod. ”Dessa hundar behöver lite mer uppmuntran än andra och lite extra stöttning”, förklarar hon. ”Dessa hundar har ett stort behov av feedback och stimulans”.
Om din hund däremot är optimistiskt lagd behöver du istället undvika att hunden hittar på egna sätt att uppmuntra sig själv. ”Det handlar helt enkelt om att försäkra sig om att hunden inte gör sig själv illa, exempelvis genom att äta något familjen tappat på golvet, eller genom att hoppa upp på köksbänken för att nypa en godsak. Undvik att skapa tillfällen av tomrum, dvs. tillfällen där du inte gjort det tydligt för hunden vad som gäller”.
Den här forskningen är bara toppen av isberget. Starling fortsätter att forska på hundars beteenden och önskar att utveckla tydliga tester som hundägare kan utföra för att undersöka sin hunds mentalitet. Sådan kunskap stärker inte enbart bandet mellan hund och ägare, utan kan också vara ett verktyg i att välja ut hundar för särskilda uppgifter. En pessimistisk hund kan exempelvis vara en bättre servicehund. ”Dessa hundar svarar snabbare på tillrättavisningar och går inte runt i världen och tänker att allt är en möjlighet för lek och bus, vilket en optimistisk hund är mer trolig att göra”, säger hon. Om du istället letar efter en partner i sport och uteliv kan en optimistisk hund som gärna vill testa allt vara mer lämplig.
Det viktigaste att ta med sig från den här studien är det faktum att hundar är emotionella individer och det finns stora skillnader hundar emellan i hur de uppfattar stimulans i sin närmiljö. Detta är bara ännu ett verktyg för att undersöka hur hundar uppfattar världen, på individnivå.
