Att din hund skäller är helt normalt. Hundar använder sitt skall för att uttrycka en rad olika känslor och ett skall kan betyda olika saker beroende på situationen. Att tro att din hund aldrig kommer att skälla är orimligt – däremot kan överdrivet skällande vara ett problematiskt beteende. Det finns också andra saker som många inte berättar för dig om att vara hundägare.
Innehåll
Varför skäller hundar överdrivet mycket?
För att din hund ska vara en god fyrfota samhällsmedborgare behöver den lära sig när den ska skälla och när den ska vara tyst. En del av ditt arbete som hundägare är att lära din hund vad som gäller. Börja jobba på problemet så fort du kan. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att förändra beteendet.
Att lära din hund ett ”prata/tyst”-kommando är en god idé. Detta är dock lättare sagt än gjort. Målet med dessa kommandon är att lära hunden att skälla och vara tyst på kommando. Detta kan ta hunden flera veckor att lära sig, så fortsätt jobba på det, alternativt ta hjälp av en hundtränare. Om din hund genomgått extensiv träning, men ändå fortsätter att skälla på ett överdriver sätt, måste du försöka lösa de underliggande problemen och hitta roten till skällandet.
Medicinska problem
Vissa hundar skäller för att de har ont eller känner någon form av obehag. Undersök om din hund är extra öm någonstans; hen kommer att skälla om den har ont där du rör.
Åldrande hundar
I takt med att hundar blir äldre är det vanligt att de börjar skälla mer. Vissa äldre hundar kan börja skälla och fortsätta i flera timmar – helt omedvetna om vad de gör. Förutom kognitiva problem, vilket kan likställas med Alzheimers sjukdom, kan åldrande hundar lida av synsvårigheter, dövhet, eller kroppssmärtor som leder till att de skäller.
Rädsla kan få din hund att skälla
Om din hund är rädd kommer den att uttrycka rädslan i form av att skälla. Detta kan ske hemma såväl som någon annanstans och hunden markerar att det är någonting den är rädd för. Det kan vara en person, ett högt ljud (t.ex. fyrverkerier eller åska), eller en konstig (eller ny) situation.
Hunden vaktar sitt revir
Hundar kan bli territoriella om en ny person eller hund kommer in i vad de anserär deras territorium. De känner ägandeskap för sitt område och vill skydda det. En hunds revir kan vara deras hem, deras trädgård, eller deras korg. Om din hund enbart skäller vid sådana tillfällen är detta sannolikt anledningen.
Ensamhet kan påverka skällandet
Hundar är flockdjur och föredrar således sällskap. Om de är ensamma alltför länge kan de börja skälla för att uttrycka sitt missnöje. Hunden kan också längta efter sin husses eller mattes sällskap och inte enbart sällskap från en annan hund. En uttråkad hund, eller en hund som inte får tillräckligt mycket stimulans (mental såväl som fysisk), kan också skälla.
Hälsningsfras eller behov av uppmärksamhet
Om hunden hälsar på dig genom att skälla är detta vanligen ett vänskapligt skall. Det kan dock bli lite för mycket om hunden skäller till alla den träffar. Skallet kan även bero på att din hund är hungrig, behöver gå en promenad, eller helt enkelt ber dig om lite uppmärksamhet.
Separationsångest
Hundar som inte tycker om att bli lämnade ensamma lider av separationsångest. Förutom att skälla brukar hundar som lider av detta uppvisa andra tvångsmässiga beteenden.
Hur du gör för att få bukt med överdrivet skällande
Det bästa sättet att förebygga skällandet är, först och främst, att försöka undvika eller ta bort roten till beteendet. Du bör också undvika att uppmuntra beteendet. Ge istället hunden någonting annat att fokusera på.
Uppsök veterinär för din hunds skällande
Om din hund plötsligt tillagt sig med detta beteende kan det vara en god idé att kontakta din veterinär för att göra en hälsokontroll. Veterinären kan då utesluta medicinska orsaker som grunden till hundens beteende och hjälpa dig att ta fram en plan baserat på din hunds behov. En åldrande hund med ett överdrivet skällande har sannolikt andra medicinska behov och är i behov av en annan plan än en ung hund. Gällande gamla hundar, försök hitta orsaken till skällandet. Begränsa hundens sociala umgänge och ge hunden tillgång till en lite mindre yta där den kan ta det lugnt. Du kan, till exempel, låta hunden få tillgång till enbart ett par rum i hemmet, istället för att hen ska få röra sig fritt i hela huset.
Modifiera beteendet för din hund
För att stoppa skällande som beror på rädsla, ensamhet, uppmärksamhetsbehov eller revirmarkering, försök hitta grunden till beteendet. Om möjligt, ta bort triggern från hundens liv och börja arbeta med att ändra på beteendet. Börja med enkla kommandon såsom ”sitt” och ”ligg” för att skifta fokus bort från skällandet och uppmuntra hunden när den gör som du säger. Ge din hund rikligt med motion; detta gör att den har mindre uppdämd energi och blir därför lugnare. Mental stimulans i form av tuggleksaker eller pussel är också bra alternativ.
Separationsångest
Om din hund lider av separationsångest, försök undvika att lämna hunden ensam alltför långa stunder. Du kan ta hjälp av en hundtränare eller ett träningsprogram för att ”lära om” hunden att bli lämnad av husse eller matte. Den här typen av träning kan ta tid, så ha tålamod.
Vad du inte ska göra
Det finns ett par saker att undvika om din hund skäller överdrivet mycket
- Undvik att trösta, klappa eller mata hunden när den skäller och ber om uppmärksamhet. Att klappa och trösta uppmuntrar beteendet och förstärker det.
- Skrik aldrig på din hund. Inte bara kommer det inte hjälpa hunden att förstå att den inte ska skälla, utan det kan till och med förstärka skallet än mer.
- Slå aldrig din hund eller använd apparater såsom el-halsband. Detta är inte bara oerhört smärtsamt och plågsamt för hunden, utan många hundar lär sig dessutom förstå hur de fungerar och hittar sätt att lura dem.
- Låt inte din hund skälla konstant när den är utomhus. Du kommer knappast att lära hunden när den ska vara tyst genom att skrika på den tvärsöver tomten. Det är dessutom ett oerhört effektivt sätt att bli ovän med dina grannar.
Källor
https://www.thesprucepets.com/stop-your-dog-from-barking-3877988
Lämna ett svar