Att skaffa en ny hund är väldigt spännande – både för dig och dina fyrfota familjemedlemmar. De första dagarna i det nya hemmet är oerhört viktiga för hunden. Den kommer säkerligen vara väldigt förvirrad och osäker på hur den förväntas uppföra sig.
Det är viktigt att sätta upp tydliga regler och ramar i hemmet för att hjälpa hunden att få en smärtfri övergång. Här är 10 saker du kan tänka på för att underlätta för hunden i den här övergångsperioden.
Innehåll
#1 Ha tålamod med hunden
När du tar hem en ny hund till din familj, kom ihåg att ha tålamod. Det kan ta lång tid för hunden att lära känna sitt nya hem och verkligen känna sig som hemma.
Sabine Fischer-Daly, veterinär på Maddie’s Shelter Medicine Programme på Cornell Univeristy påminner om att ingen hund är den andra lik. Vidare menar hon att medan det för vissa hundar räcker med ett par dagar innan de gjort sig hemmastadda, kan det för andra ta upp till flera månader. Hundens verkliga personlighet kanske kommer fram först en tid efter att den kommit till sitt nya hem.
Att få ta hem en ny hund är något fantastiskt, men det är viktigt att komma ihåg att det också kan vara svårt och påfrestande. Dr. Fischer-Daly pekar på vikten av att ha realistiska förväntningar på hunden, samt förståelse för vad den går igenom. ”Hundars respons på sitt nya hem varierar från individ till individ. Somliga gömmer sig, är blyga och gör ifrån sig inomhus, medan andra kan bli överexalterade med massvis av energi”.
#2 Sätt upp tydliga rutiner och ramar
Att ha en öppen dialog inom familjen innan ni tar hem en ny hund är viktigt. Förutom att förbereda de delar av hemmet som hunden får och kommer ha tillgång till pekar Dr. Fischer-Daly på vikten av att diskutera vems ansvar alla delar av hundens omsorg är. ” Diskutera och planera vem som tar hand om vad, vad som är tillåtet i hemmet och vilka kommandon ni kommer använda för hunden”.
Sätt upp en rutin direkt när hunden kommer hem för att hjälpa hen att känna sig trygg och säker. Mata och rasta hunden på regelbundna tider direkt.
#3 Om ni redan har en hund, var varsam med att introducera den nya familjemedlemmen
”Att introducera djur för varandra är en långsam process som måste få ta tid” förklarar Dr. Fischer-Daly. När hundarna ska träffa varandra för första gången – gör det mötet utomhus, på neutral mark. Ha båda hundarna kopplade för att kunna kontrollera hur de interagerar med varandra.
Under introduktionsfasen, ha separata platser för hundarna i hemmet. Ta bort alla föremål (t.ex. leksaker) som skulle kunna skapa konflikt. Detta kommer att underlätta för att minska spänningen mellan hundarna, vilket i sin tur kan minimera negativa erfarenheter för de båda. Lämna inte hundarna tillsammans ensamma utan uppsikt de första veckorna.
Om du ser något tecken på aggression eller konflikt från någon av dem är det viktigt att agera direkt. Dr. Fischer-Daly menar att om du ser något tecken på aggressivt beteende bör du separera hundarna direkt. Avskilj den nya hunden från de andra familjemedlemmarna till dess att du har kommit på en plan för att lösa problemet – antingen genom att förändra hundarnas beteende eller, om så är nödvändigt, lämna tillbaka den nya hunden.
#4 Överväg en hundbur
Hundburar är bra verktyg för nya hundar och rekommenderas starkt av experter. Buren ska inte användas som straff, utan används för att skapa en trygg plats för hunden – en plats som bara tillhör hen. Hit kan hen gå när hen vill känna sig trygg, t.ex. om hunden ska vara ensam hemma ett litet tag.
Målet med hundburar är att skapa en säker plats. Buren ska vara stor nog så att hunden, på ett bekvämt sätt, kan sitta upp, ligga ner, eller snurra runt. När hundar blivit ”burtränade” ser många hundar sin bur som deras säkra plats. Många hundar sover gärna i en öppen bur, eller går dit om de känner sig oroliga. Se till att undersök buren noggrant innan du köper den – du vill vara säker på att den är tillräckligt stor för din hund.
#5 Tillfredsställ din hunds behov
Att låta hunden ha tillgång till ett urval av leksaker (t.ex. tugg- eller interaktiva leksaker) kan ha en väldigt positiv påverkan på din hunds mentala hälsa. De här leksakerna tillåter hunden att få ett bra utlopp för sin energi och tar bort fokus från andra saker i hemmet som hundar gärna tuggar på (exempelvis möbler, skor eller sladdar).
Var varsam och håll koll på din hund när hen får nya leksaker. Leksakerna bör inte vara lätta att ta sönder, utan ska vara mjuka och följsamma för att inte skada hundens tänder. Leksaker som går sönder i småbitar kan, om de sväljs, skada hundens mage och tarmar. Dr. Fischer-Daly tipsar om att trycka fingernageln mot leksaker för att se om den är för hård. Om din fingernagel inte lämnar ett märke på leksaken är den för hård.
Se också till att inte köpa för små leksaker till din hund. Leksaken ska vara stor nog så att din hund inte kan svälja den.
#6 Hundkurser är ett bra stöd
Att få stöd och hjälp från en hundtränare på en hundkurs är ett bra sätt att stärka relationen till din hund. Att träna hunden för att samexistera i en ”människovärld” är viktigt och bör vara en prioritet för dig och din nya hund.
Träningen ska fokusera på att förstärka positivt beteende. Undvik all typ av träning och information från källor som fokuserar på straff som baseras på att hunden känner skräck eller smärta. De här metoderna är starkt kritiserade och har en negativ effekt på din hunds välmående. De här typerna av träning leder ofta till att hunden blir rädd och aggressiv.
Det är viktigt att ta tag i alla typer av oönskade beteenden fort, innan de blir till en vara. Men det är hur du reagerar på dessa beteenden och hur du jobbar med dem som är avgörande för din relation till din hund. Genom positiv förstärkning kan du bygga ett livslångt, tillfredsställande och lyckligt band till din hund.
#7 Träna hunden att bli rumsren genom positiv förstärkning
Precis som med all annan hundträning är det viktigt att ha realistiska förväntningar och tålamod när du tränar din hund till att bli rumsren. När du hämtar hem en ny hund kan den, beroende på hur gammal den är, redan vara rumsren. Dock är det så att det ändå kan ske olyckor inomhus när hunden vänjer sig vid sitt nya hem. Dr. Fischer-Daly förklarar att hunden kan bli överstimulerad av alla förändringar och vet helt enkelt inte var den får lov att kissa.
För att undvika detta oönskade beteende och olyckor inomhus, ta ut hunden när den får lov att uträtta sina behov och ge förstärk beteendet direkt i form av godis och beröm när den kissar utomhus. Allt önskvärt beteende kan förstärkas på samma sätt – med godis och beröm.
#8 Skapa rastningsrutiner
Innan hundens första promenad, se till att den har ett passande halsband med ett ID-bricka på. Rasta din hund ett antal gånger om dagen och försök göra det vid samma tid varje dag för att skapa en tydlig rutin.
#9 Hitta en bra veterinär
Innan du hämtar hem din nya hund kan det vara en god idé att undersöka vilken veterinär du vill att hunden ska gå till. Om du adopterar din hund är det ibland en rekommendation att ta hunden till veterinären direkt för att få en genomgående hälsokontroll.
#10 Övergå långsamt till ny hundmat
Om du inte tänker ge hunden samma mat som den fått hos kenneln eller på adoptionscentret finns det ett par saker att tänka på. Dr. Fischer-Daly menar att en för snabb övergång till en ny typ av mat kan orsaka stress, en upprörd tarm och diarré.
Övergå till det nya fodret gradvis. Använd det gamla fodret ett par dagar och blanda successivt i det nya fodret till dess att hunden helt har övergått till sin nya mat. Om du är osäker på vilken typ av mat som är bäst för din hund, rådfråga din veterinär.
Källor
https://www.petmd.com/dog/care/10-tips-first-30-days-after-adopting-dog
Lämna ett svar