Om din hund skulle få skriva en lista på topp 3 saker den helst slipper kommer ett bad förmodligen att hamna på topp. Detta är definitivt en av de saker som ingen berättar för dig som är jobbiga innan du köper en hund. Att bada sin hund tenderar att bli stökigt och tidskrävande och är inte särskilt roligt för någon av de inblandade. På grund av detta är det rimligt att ställa sig frågan ”hur ofta måste jag bada min hund?”.
Precis som med mycket annat är svaret ”det beror på”.
”Hundar tvättar sig själva för att påskynda tillväxten av hårfolliklar och för att underhålla hudens välmående” menar Dr. Adam Denish (Rhawnhurst Animal Hospital i Ekins Park, Pennsylvania, USA). ”Att bada sin hund är ett komplement till hundens eget tvättande. Däremot kan det bli för påfrestande för hunden att bada alltför ofta. Det kan irritera huden, skada pälsen och öka risken för svampinfektioner”.
Veterinär Dr. Jennifer Coates tillägger att ”den optimala badfrekvensen beror på anledningen till att hunden behöver badas. Välmående hundar som spenderar merparten av sin tid inomhus behöver bada ett par gånger om året för att underhålla grundläggande hygien. Däremot, lider din hund av exempelvis en särskilda hudsjukdom kan det vara oerhört viktigt att den badas ofta”.
Oavsett om din hund frivilligt anmäler sig för en dusch, eller om hen gör allt hen kan för att undvika det så följer här en lista på ett par saker du kan tänka på för att underlätta tvättstunden.
Innehåll
Hur ofta ska hunden bada?
Hur ofta du badar din hund beror på flera olika saker; hundens hälsa, ras, päls, aktivitetsnivå och var dessa aktiviteter utförs. Hundar som spenderar mycket tid utomhus och rullar runt i saker de kanske inte borde rulla runt i behöver badas långt mycket oftare än hundar som mest ligger inne på soffan. Ett enkelt knep: använd din näsa för att avgöra om det är dags för ett bad.
”Om du kan känna på doften att din hund kommer in i ett rum, då är det dags för ett bad” säger Mari Rozanski, djurbutiksägare (”Plush Pups Boutique”) i Huntingdon Valley, Pennsylvania, USA. Hon fortsätter med att poängtera att ”om din hund är täck av smuts eller torkad lera är det bästa alternativet ofta att försöka borsta hunden grundligt (helst utomhus!) och sedan ge den ett bad”.
Det kan vara en god idé att tvätta kroppen först och huvudet sist, då hundar tenderar att skaka på sig när deras huvuden blir blöta. Även om ett schampo marknadsför sig som ”tear-free” så bör du undvika att hunden får det i ögonen. Tvätta istället runtom ögonen och skölj direkt.
Dr. Jennifer Coates tillägger att om det är så att hunden behöver bara på grund av ett medicinskt tillstånd så kommer din veterinär att ge dig råd om hur ofta detta ska ske, samt vilka produkter du kan använda.
När du bör ringa din veterinär
Mari Rozanski har tagit hand om och badat hundar av alla färger och former: allt från chihuahuor till grand danois. Hon har följt alla trender inom hundtvätt och poängterar att det inte enbart handlar om ”löddra, skölj och repetera”. ”Att bada en hund är inte så enkelt som det ser ut. Det finns så otroligt många typer av hundar och pälsar och alla måste behandlas på sitt sätt, med hänseende till allt från textur till längd. Om du tvättar din hund på en hundsalong så vet de som jobbar där vad de ska tänka på, men om du badar hunden hemma kanske du inte är medveten om vad du ska vara vaksam på”.
Ta, till exempel, en shetland sheepdog. Den har dubbla pälslager med tjockt, fällande hår. Den här rasen behöver bli ordentligt genomsköljd mycket vatten och behöver borstas ordentligt före, under och efter badet. Den behöver också ett särskilt balsam som sedan ska sköljas ur noggrant, samt en efterföljande föning.
Om du inte har tid eller utrymme att bada din hund hemma, gå till en hundsalong.
Att hitta rätt produkter
Det finns vissa uppenbara skillnader mellan människors och hundars hudtyper, men en mindre uppenbar sådan är hudens pH-värde. Detta är, utan tvekan, den viktigaste komponenten när du väljer rätt produkter till din hund. ”Människors hud är väldigt sur, med ett pH-värde under 5 i många fall” påpekar Coates. ”Däremot är hundars pH-värde närmare 7, vilket innebär att deras hud är någorlunda neutral – varken särskilt sur eller basisk”. På grund av detta kan produkter som är till för människor vara oerhört irriterande på din hunds hud. Coates rekommenderar hundschampon som är milda och återfuktande.
Enligt Adam Denish kan hundar reagera på schampon och andra produkter även om de är till för hundar. ”Jag har sett flera djur som reagerat på schampon, tvålar och balsam – även om de varit till för hundens hudtyp. Sådana allergiska reaktioner beror ofta på att det är något i produkten hundens hud inte tål, eller att hunden fått i sig lite av produkten”.
Symptom på en allergisk reaktion inkluderar röd irriterad hud och nässelfeber. Om hunden får i sig schampo kan den uppvisa symptom såsom kräkningar, dreglande och minskad aptit. Om du upptäcker något av dessa symptom rekommenderar Denish att du sköljer hunden med enbart varmt vatten och att du sedan kontaktar din veterinär.
Om du är osäker på vilket schampo som passar din hund – prata med din veterinär. Hen känner din hund och har koll på dennes sjukdomshistorik och kan ofta avgöra vilken produkt som passar bäst för er. Detta är särskilt viktigt om din hund lider av någon hudåkomma.
”Jag delar upp schampon i två grupper: skönhetsschampon och medicinska schampon. I egenskap av veterinär menar jag att medicinska schampon ska rekommenderas och tillhandahållas av en veterinär innan de används”
avslutar Denish.
Lämna ett svar