När hundar kissar är vi vana vid att se att hanen lyfter på ena bakbenet, medan tiken sätter sig på huk. Dock är det så att både hanar och tikar har flera olika alternativ på hur de väljer att tömma sin blåsa. Tro det eller ej, men forskare har faktiskt genomfört ett flertal studier där de undersöker exakt vilka positioner en hund kan inta när den ska kissa. Låt oss ta en titt på alla hundens valmöjligheter och huruvida dessa kan säga oss något om hundens hälsa, välmående och psyke.
En studie på beagles från 70-talet identifierade 12 positioner som sammanlagt 63 okastrerade hanar och 53 tikar intog när de skulle kissa.
- Stående: stående som vanligt på alla fyra.
- Lutande: kroppen lutar framåt och bakbenen sträcks ut bakåt.
- Flexande: bakbenen är något flexade så att hundens bakdel kommer ner något. Tassarna på bakbenen står rakt under kroppen.
- Hukande: bakbenen hukas och böjs kraftig för att bakdelen ska komma nära marken. Ryggen hålls rak.
- Handstående: båda tassarna på bakbenen lyfter från marken. De svävar antingen fritt i luften eller lutas mot en vertikal yta.
- Krökt rygg: bakbenen spretar och böjs för att bakdelen ska komma nära marken. Ryggen kröks och rundas och svansen lyfts högt.
- Bakbenet höjs lite: ett bakben böjs och lyfts från marken, men lyfts inte särskilt högt.
- Bakbenet lyfts helt: ett bakben böjs och lyfts högt från marken.
- Lutande lyft: en kombination av 2 och 7.
- Flexande lyft: en kombination av 3 och 7.
- Hukande lyft: en kombination av 4 och 7.
- Krökt rygg och lyft: en kombination av 6 och 7.
Forskarna fann att tikarna oftast valde att huka sig, men att det hukande lyftet också var ganska populärt. Tikarna använde ett flertal av de andra positionerna med, dock i begränsad utsträckning. Hanarna å andra sidan hade en något mer restriktiv repertoar. Samtliga höjde bakbenet, antingen något lite eller hela vägen upp, medan hukande och lutande lyft var ganska ovanligt. Ingen hanhund uppvisade någon av de andra positionerna. Dock är det värt att återigen notera att samtliga hanhundar i studien var könsmogna och okastrerade.
Innehåll
Har det någon betydelse vilken position hunden väljer att kissa i?
Nu när vi har identifierat samtliga positioner en hund sannolikt skulle kunna använda sig av kan vi ställa oss frågan ”varför spelar det någon roll?”. Vad betyder det när hunden väljer en särskild position?
Det är viktigt att komma ihåg att blåstömning är viktigt för hunden av två anledningar: att tömma blåsan och att markera revir. Både hanar och tikar markerar sina revir, men beteendet är mer framträdande hos hanhundar. Hundar som markerar föredrar att göra det på vertikala ytor. Om de kan kissa högt upp på den ytan kan urinen rinna neråt för att således täcka en större yta, vilket i sin tur signalerar starkare till andra som går förbi. Att kissa högt upp kan också få hunden att upplevas som större än vad den är. Detta är förmodligen varför de flesta hanhundar väljer att lyfta bakbenet högt upp.
Intressant nog så är det så att bakbenslyftet är ett beteende som utvecklas hos hanhundar först när de blir könsmogna. Forskarna bakom studien på beaglarna noterade att den lutande positionen (position nummer 2), vilken gör att urinen hamnar direkt på marken, är vanligast bland hanvalpar.
Men, hur är det med tikarna? Det är nu handståendet kommer in. Det finns inget bättre sätt för en tik att markera lika högt upp som en hane på – eller kanske till och med ännu högre. Forskningen stödjer den här hypotesen. En rapport publicerad år 2004 undersökte beteendet hos sex steriliserade och sex icke-steriliserade Jack Russell terriers medan hundarna fick promenera nära, respektive långt bort, från sitt hem. Forskarna såg då att när hundarna befann sig långt från sitt hem valde de att kissa oftare, samt att försöka pricka olika objekt längs vägen, jämfört med när de promenerade nära sitt hem. De fastslog då att tikarnas urinering inte enbart handlar om att tömma blåsan, utan har även en viktig roll när de markerar revir.
Således kan sägas att när hunden intar en position som gör att deras urin träffar en yta ovanför marknivå gör den sannolikt det för att maximera värdet av sin blåstömning – dvs. för att maximera den efterlämnade doften.
Det är viktigt att notera hur många positioner som är helt normala för både tikar och hanar. Vilken position de väljer att använda sig av beror på flera faktorer, inklusive var hunden befinner sig, ålder, kön och huruvida hunden är könsmogen. Det enda tillfälle man bör vara verkligt observant på är om hunden plötsligt byter till en ny position – en position den inte brukar använda. Detta kan vara ett tecken på att hunden har ont eller att det finns något annat medicinskt problem som bör undersökas.
Källor
https://www.petmd.com/dog/behavior/12-dog-peeing-positions-and-what-they-mean
Lämna ett svar