Om din tik är dräktig har du kanske börjat fundera på hur många valpar hon kommer att få. Det är ju trots allt så att du måste börja förbereda för valparnas nedkomst, så det är viktigt att veta vad du ska förvänta dig. I slutet av tikens dräktighet kommer veterinären att kunna genomföra ett ultraljud, alternativt känna på hundens mage, hur många valpar som ligger där inne (det är dock lätt hänt att man missar någon, så du kommer inte veta helt exakt förrän de föds). Här försöker vi förklara de grundläggande faktorerna som påverkar kullens storlek så att du i möjligaste mån kan börja planera.
En omfattande studie publicerades år 2011, där forskarna analyserat över 10 000 valpkullar, fördelat över 224 hundraser. I studien fann man att den genomsnittliga storleken på en kull är 5,4 valpar. Detta är dock förenat med viss variation. Små raser producerar vanligen kullar om runt 3,5 valpar, medan större valpar kan få upp till 7,1 valpar per kull, i genomsnitt.
Innehåll
Vilken är den största valpkullen någonsin?
År 2004 blev Tia, en mastino napoletano, mamma till den största valpkullen någonsin; genom kejsarsnitt födde Tia 24 valpar. Detta är givetvis en anomali, då de flesta hundar genererar mycket mindre kullar än så. Vanligtvis brukar en mastino napoletano få runt 6-10 valpar.
Nedan listas andra intressanta fakta gällande stora valpkullar:
- År 2009 födde en springer spaniel 14 valpar
- År 2014 fick en bullmastiff en kull på 23 valpar
- Samma år fick en 3-årig grand danois 19 valpar
- År 2015 blev Mosha, en vit schäfer, mamma till 17 valpar
- År 2016 slogs ett nytt rekord i Kalifornien då Maremma, en vallhund, fick 17 valpar
Faktorer som påverkar kullens storlek
Det finns flera saker som påverkar hur stor en valpkull blir. De viktigaste hittar du här nedan. Empiriskt är det svårt att gradera hur viktiga dessa faktorer är och det är sannolikt att vissa faktorer påverkar varandra.
Ras
Hundens ras är en av de viktigaste faktorerna som påverkar hur stor valpkullen blir. Enkelt uttryckt kan man säga att stora hundar föder stora kullar. På grund av detta får shi tzus, pomeranians och chihuahuas ofta kullar på en till fyra valpar, medan cane corsos, grand danois och andra väldigt stora raser ofta får fler än åtta valpar.
Storlek
Trots att de flesta hundar ofta är fertila hela livet är de som mest fruktbara under de tidiga vuxna åren, dvs. mellan två och fem år. Det är dock så att en hunds första kull ofta är mindre än hennes efterföljande.
Hälsa
Hundar som har bra fysisk hälsa får ofta större och friskare kullar. Det är faktiskt så att det är nödvändigt för tikar att ha god hälsa för att få lov att vara med i diverse studier om dräktighet – detta för att försäkra sig om att hunden och hennes valpar kommer att klara sig igenom valpningen.
Kost
Det är sannolikt att hundens kost spelar stor roll för valpkullens storlek. Vissa uppfödare hävdar att hundar som äter högkvalitativt foder som är berikat med protein föder större kullar än hundar som äter undermåligt foder och hundar som äter högkvalitativt foder utan proteinberikning.
Variation i genpoolen
Ju mindre en hunds genpool är, desto mindre kommer hennes valpkull att bli. Detta betyder att hundar som stammar från släkter där inavel varit frekvent kommer att generera mindre och mindre kullar.
Individuella faktorer
Alla hundar är sin egen individ och skiljer sig åt på många sätt. Ett sådant sätt kan vara kullstorlek. Det är väldigt svårt att förutspå hur stor kullen kommer att bli, men hundar som får en stor första kull kommer sannolikt att få en stor andra och tredje kul med – givet att alla andra faktorer är konstanta.
Notera att de flesta faktorer listade ovan härleds till tiken snarare än hanen. Trots det kan hanen också påverka kullens storlek. Hans ras, storlek, hälsa, ålder och övriga individuella faktorer kommer delvis att påverka hur stor kullen blir.
Hur många kullar kan en tik få på ett år?
Vissa tikar kan få flera kullar under en 12-månaders period – det beror helt enkelt på hundens naturliga cykel, hur hennes kropp återhämtar sig och vad uppfödaren vill. En handfull hundar har en löpcykel som tillåter upp till tre eller fyra kullar på ett år. Dock har de flesta hundar enbart två cykler per år, ett halvår ifrån varandra.
Hur många kullar eller valpar kan en tik få under sin livstid?
Teoretiskt sätt kan en tik producera en del valpkullar under sin livstid. Om det antas att hon får två kullar per år från det att hon är ett år gammal och fortsätter så framtill att hon fyller åtta skulle hon få 14 kullar under sin livstid.
Som tidigare nämnts påverkas kullens storlek av en rad olika faktorer, men vi antar att hon får fem valpar per kull. Detta innebär rent teoretiskt att en enda tik kan vara fysiskt kapabel till att producera upp till 70 valpar (!) under sin livstid.
Detta vore dock ren galenskap och djurplågeri. Att avla på en och samma hund så många gånger kommer nästan helt garanterat att påverka hennes hälsa och den här typen av plattan-i-mattan-avlande är snarare ett karaktärsdrag hos valpfabriker och omoraliska uppfödare som på intet sätt ser till hundens och valparnas bästa.Det ska tilläggas att flera kennelklubbar världen över inte tillåter att man avlar på samma tik hur många gånger som helst.
Vilken ras får flest valpar?
Som tidigare nämnts är hundens storlek – och därmed hennes ras – den viktigaste faktorn som avgör storleken på hennes kull. Stora hundar producerar stora kullar, så det följer naturligt att stora hundar kommer att generera fler valpar än små hundar.
Enkelt uttryckt kommer en grand danois få fler valpar än en chihuahua. Det finns ingen pålitlig studie som har fastställt den mest fertila rasen, men det är sannolikt en av de större raserna: mastiff, irländsk varghund, eller grand danois.
Dock är det svårt att avgöra vilken ras som kommer producera flest valpar under tikens livstid. Detta beror delvis på att små hundar generellt lever längre än stora hundar. En pomeranian kan till exempel bli upp till 15 år gammal, medan en irländsk varghund lever ungefär hälften så länge. Så, medan en pomeranians valpkull förmodligen är mindre än varghundens har en pomeranian möjlighet att producera fler kullar under sin livstid.
Det ska också tilläggas att små hundar blir könsmogna tidigare än stora hundar (ofta ett helt år tidigare). Deras cykel är också något mer frekvent, vilket gör att de har större möjlighet att få fler kullar än större raser.
Aritkeln fortsätter:
Delia says
Schäfer
Delia Becheru says
Hur många ungar kan en schäfer få?