
Att testa på att göra saker själv är något som många har börjat att göra, särskilt nu när vi alla måste spendera så mycket tid med att bara vara hemma. Så under min egen karantän kom jag på den briljanta idén att brygga eget vin! På det här sättet behöver man inte heller springa ner till bolaget varje gång en är sugen på ett glas, så en sparar ju också pengar i längden.
En klar fördel med att brygga vin är att man kan vara mer frikostig med vinet. Jag själv använder mycket vin i matlagningen, och nu när jag har mina egna vinsatser hemma så behöver jag inte tänka lika mycket på att “det ska räcka till ett par glas också”. Än så länge har jag bara testat på att brygga eget rosévin och Riesling, men jag tänker att om jag, till exempel, vill laga en maträtt med smak av körsbär så är det ett ypperligt tillfälle att testa på att göra en vinsats av körsbärsvin! Det är en av de fina sakerna med hemmabryggning – man kan experimentera med smaker hur mycket man vill!
Men jag ska erkänna att jag var något skeptisk till att brygga vin själv i början. Blir det verkligen bra kvalitet? Blir det verkligen gott? Eller kommer det bara vara en rolig hobby? Ja, det beror väl egentligen helt på vem du frågar. Jag själv anser att de viner som jag har framställt håller samma standard som många viner som går att köpa i butik, men jag har lagt ner mycket tid och varit noggrann under bryggningsprocessen. Innan jag började brygga mitt eget vin så visste jag också vilka toner jag tycker är goda, vilket gjorde att jag visste vad jag skulle satsa på. Men om man inte vet hur man ska få fram ett perfekt rosévin så finns det som tur är färdiga vinsatser att köpa!
Så, svaret på frågan om hemmagjort vin verkligen är gott eller om det bara är en rolig hobby är JA det är verkligen gott och inte bara en rolig hobby. Jag rekommenderar starkt att testa på att göra sitt eget vin hemma.