
Tillhör du den gruppen av människor som alltid har en massa körsbär över när säsongen är slut? På våra träd växer det alltid mängder med bär och vissa år har jag slängt mer än vad jag har förbrukat. Det tycker jag är både tråkigt och onödigt.
Varje år gör jag flera körsbärspajer och några liter saft, men det blir lite långtråkigt att alltid göra samma sak. Vad kan man göra då? Jo, körsbärsvin! Det har ju till och med ungarna sett på Emil i Lönneberga att det är fullt möjligt, så varför inte? Så i år ska alla överblivna körsbär bli vin istället! Detta recept ska jag använda mig av:
Du behöver:
- 4 kg mogna körsbär
- 1,8 – 2,5 kg socker
- 1 sats vinjäst enligt paket
- 1 g vinsvavla
- 3 g jästnärsalt
Gör så här:
- Mosa bären med kärnorna kvar.
- Krossa en deciliter kärnor i en mortel.
- Blanda körsbär i en jäshink med 8 liter vatten. Tillsätt vinjästen.
- Rör om och låt jäsa i 3 dagar. Rör om då och då.
- Tappa om vinet och ta bort körsbär och kärnor.
- Rör i socker så att det löser sig.
- Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen är klar efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit. Smaka på det.
- Dra om till ett nytt kärl utan bottensatsen. Efter ett dygn avslutar man jäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte jäser efter buteljering.
- Buteljera vinet och låt mogna på flaska i några veckor.
Det verkar ta lite tid, men kan vara värt det! Om inte annat så finns det färdiga vinsatser för körsbärsvin som vi kan testa annars. På hemsidan där jag hittade vinsatserna så hittade jag även en vinsats från ekens som jag tänkte ta och testa, bara på skoj! Men oavsett så lär vi ha flera liter vin och körsbärsvin här hemma till hösten och det är inget jag är ledsen över.